Helichrysum Italicum

Hercegovačko smilje

Smilje je svoj latinski naziv Helichrysum italicum dobilo prema grčkim riječima "helios" što znači sunce i "chrysos" zlato. U svijetu je smilje poznato i pod nazivima "Immortelle" te "Everlasting flower", tj. besmrtni ili vječni cvijet.

Postoji preko 500 različitih vrsta smilja diljem svijeta, a ova biljka pripada rodu Helichrysum iz porodice Asteraceae. Među najznačajnije vrste smilja spadaju Helichrysum arenarium te Helichrysum italicum - primorsko smilje koje je jedinstveno za određene dijelove svijeta, kao što su Korzika i regija Adrie. Zbog izrazito mediteranske klime to je upravo smilje koje smo mi odlučili plantažno saditi. Samoniklo raste na krševitom području, siromašnim pjeskovitim tlima ili na plitkim tlima napuštenih poljoprivrednih površina. Odgovara mu veća količina sunčevoga zračenja, što određuje aromatična svojstva.

Ova vrsta smilja ističe se posebnom zbog svog kemijskog sastava na koji uvelike utječe vrsta tla te podneblje u kojem raste. Upravo ta dva faktora mijenjaju strukturu i kvalitetu biljke u onoj mjeri koja je potrebna da se dobije visokokvalitetna biljka i neophodni sastojci za vrhunsko eterično ulje.

To je posebna vrsta bilja jer se upotrebljava za kozmetičke kao i u zdravstvene svrhe. Poznato je po svojim anti-bakterijskim i ljekovitim svojstvima prvenstveno pri upotrebi za liječenje kožnih bolesti (bolesti tkiva) gdje su postignuti najbolji rezultati u području primjene ljekovitih biljaka. U kombinaciji sa drugim uljima koristi se i za liječenje akni, mišića i zglobova, a postoji njegov utjecaj i na živčani sustav. Zbog toga se Helichrysum italicum često naziva kao "tekuće zlato".